Tüm sporlarda olduğu gibi, futbolda da tesisleşme büyük önem taşımaktadır. Ehil ve liyakat sahibi antrenörleri kadrosunda istihdam eden ve tesisleşmesini tamamlamış futbol külüpleri, alt yapılarından genç oyuncuları nitelikli bir şekilde yetiştirerek profesyonel takıma kazandırabilmektedir.
Futbol kulüplerinde, alt yapı ve profesyonel takım için ayrı tesislerin bulunması gerekmektedir. Tesis, genç oyuncuların gelişimi açısından kritik öneme sahiptir. Ülkemizde özellikle, futbolun ana kaynağını oluşturan amatör futbol kulüplerimiz, tesis açısından büyük zorluklar yaşamaktadırlar.
Çoğu zaman amatör futbol takımlarımız, bir futbol sahasının dörtte birinde (çeyrek sahada) antrenman yapmak zorunda kalmaktadır. Yine benzer şekilde birçok amatör takımın, kendine ait kulüp binası mevcut değildir.
Bilindiği üzere, amatör futbol takımları, çocuklarımızın futbolla ilk tanıştığı yapılardır ve geçmişe bakıldığında amatör takımlar bünyesinden birçok profesyonel oyuncular yetişmiştir. Futbolun kitlelere yaygınlaştırılmasında, amatör takımlar kritik öneme sahiptir. Amatör futbol takımları, profesyonel futbol takımlarının alt yapılarını oluşturmaktadır.
Amatör futbol takımlarının, kaliteli tesislerde tecrübeli ve ehil antrenörler nezaretinde çalışmalarının sağlanması, gençlerimizin spora kazandırılmasına öncülük edecektir. Tesisleşme, profesyonel takımlarımız için de, en büyük eksikliklerden biri durumundadır. Özellikle, profesyonel takımlarının çoğunda alt yapı tesisleri mevcut değildir.
Alt yapı tesisine sahip olan kulüplerin de tesislerinin yeterli standartlara sahip olduğu söylenemez. Alt yapılardaki genç oyuncuların gelişiminin sağlanabilmesi ve profesyonel takıma kazandırılması için, genç oyuncuların tam sahada antrenman yaparak oyun bilgisini kazanmaları gerekmektedir.
Müsabakadaki görevlerin eksiksiz uygulanabilmesi için, genç oyuncuların tam sahada müsabaka şartlarında çalışmaları gerekmektedir. Genç oyuncuların, müsabakalarda yapmış oldukları hatalar dikkatle incelendiğinde, hataların çoğunun topsuz oyunda gerçekleştiği ve bunların çoğunun pozisyon bilgisi eksikliğinden kaynaklandığı görülmektedir.
Bu durumu düzeltebilmenin tek yolu, genç oyuncuları müsabaka formatında, tam sahayı kullanarak çalıştırmak ve topsuz oyundaki pozisyon bilgilerini geliştirmektir. Alt yapılardaki genç oyuncuların, kendilerine ait bir kulüp binalarının olması, profesyonel futbol kariyerlerine mental açıdan hazırlanabilmeleri bakımından kritik öneme sahiptir.
Alt yapı kulüp binaları, antrenör ofisleri, dinlenme odası, yemek salonu, toplantı ve eğitim odası, fitness salonu ve oyuncuların konaklayabileceği odalardan oluşan bir yapı biçiminde olmalıdır. Genç oyunculara takım bütünlüğünün aşılanabilmesi için, belirli dönemlerde müsabakalardan önce oyuncular tesiste kampa alınmalı, takım bütünlüğü içerisinde hareket etmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca birçok yetenekli genç oyuncu, elverişsiz sosyo-ekonomik durumlarından dolayı yeterli şekilde beslenememektedir.
Yeterli ve dengeli beslenme, genç oyuncuların gelişimi için kritik öneme sahiptir. Bu kapsamda, kulüp tesislerinde genç oyunculara antrenmanlardan sonra yemek verilmesi sağlanarak gelişmelerine katkıda bulunulmalıdır. Tüm bunlar için, fonksiyonel bir tesis gerekmektedir. Genç oyuncu gelişimi, Türk futbolunun geleceği için sonsuz öneme sahiptir.
Tesisleşmenin sağlanamadığı ortamda, genç oyuncuların gelişimi istenilen düzeyde olmayacaktır. Bu nedenle, spor kulüplerinin, yönetim biliminin ilkeleri ışığında profesyonel ve elit yöneticiler elinde yönetilmesi, tesisleşmenin sağlanabilmesi bakımından da bir zorunluluk halini almıştır.