İLKE Vakfı Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi (EPAM) tarafından hazırlanan “Türkiye’de İlkokullarda Din Eğitimine Erişim Sorunu” başlıklı rapor, Üsküdar’daki vakıf binasında düzenlenen programla kamuoyuna sunuldu. Akademisyenler, eğitimciler, lisansüstü öğrenciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye’de erken çocukluk ve ilkokul düzeyinde din eğitimine erişim meselesi çok boyutlu bir çerçevede değerlendirildi.
Program, İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner’in selamlama konuşmasıyla başladı. İstanbul İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer Avcı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Öğretim Programları ve Materyalleri Daire Başkanı Hasan Özarslan’ın konuşmalarının ardından, EPAM Direktörü Prof. Dr. Ayhan Öz’ün moderatörlüğünde raporun yazarı Prof. Dr. Recep Kaymakcan sunum yaptı.
Kaymakcan, erken çocuklukta din eğitimine yönelik eleştirilerin çoğunlukla ideolojik zeminde yürütüldüğünü, oysa karşılaştırmalı eğitim politikaları açısından pek çok ülkede din eğitiminin ilkokul sınıflarında sistematik biçimde yer aldığını vurguladı. Almanya, İngiltere, Belçika ve Norveç gibi ülkelerde bu uygulamanın sürdüğünü belirten Kaymakcan, Türkiye’nin küresel eğilimlerin dışında kalmasının önemli bir politika boşluğuna işaret ettiğini söyledi.
“Temel mesele, din eğitimine kurumsal erişimin sağlanmasıdır” diyen Kaymakcan, erken çocukluk döneminde erişim eksikliğinin sistemin en kritik yapısal sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Cumhuriyet’in ilk yıllarında ilkokul müfredatında din derslerinin bulunduğunu hatırlatan Kaymakcan, 2014 Millî Eğitim Şûrası’nda alınan kararın ise henüz uygulanmadığını aktardı.
Çocukların varoluşsal sorulara yönelik doğal merakının pedagojik olarak desteklenmesi gerektiğini belirten Kaymakcan, müfredatın çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi ve öğretmen yetiştirme süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. İslamiyet’in farklı coğrafyalarda nasıl yaşandığının müfredata kademeli olarak dahil edilmesinin gençlerin zihinsel gelişimine katkı sağlayacağını da ekledi.
Program sonunda İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Sait Öner, Prof. Dr. Kaymakcan’a hediye takdim etti. Katılımcıların sorularıyla devam eden değerlendirme bölümünün ardından toplantı sona erdi. Rapor, İLKE Vakfı’nın internet sitesinden erişime açık bulunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: